Boeren en telers vertellen zelf hoe ze samenwerken met Albert Heijn
Albert Heijn zet Belgische leveranciers in de kijker
De Belgische retailmarkt is in volle verandering. Een goede relatie met boeren en telers is van groot belang voor Albert Heijn. Daarom investeert Albert Heijn sterk in het opzetten en verzorgen van duurzame relaties met hun boeren en telers. Langetermijn afspraken en contractteelt op basis van seizoenafspraken zorgen voor een goede samenwerking én een win-win situatie met onze boeren en telers. Albert Heijn neemt momenteel al bij meer dan 100 Belgische leveranciers producten af. Zo wordt Albert Heijn steeds Vlaamser.
Een duurzame samenwerking
Albert Heijn werkt op een duurzame manier samen met boeren en telers, zowel in Nederland als België. We kopen veel van onze verse producten in via contractteelt en op basis van seizoenafspraken. Zo kunnen we onze klanten de hoge kwaliteit bieden die zij van ons verwachten en wordt aan boeren en telers zekerheid geboden vanwege de vaste afspraken die op voorhand gemaakt worden over prijs en benodigde volumes.
Boeren en telers zijn hierdoor zeker dat hun producten een afzetmarkt hebben. De hele samenwerking is gericht op de lange termijn. Er wordt bijvoorbeeld ook ruimte geboden om te investeren in vernieuwing van processen en producten. Albert Heijn heeft als uitgangspunt dat iedereen in de keten er een goede boterham aan moet kunnen verdienen en dat alledaagse boodschappen betaalbaar blijven voor de klant.
Annemarie Geerdes, Merchandising Director bij Albert Heijn België aan het woord: “Een goede relatie met lokale boeren en telers is van primordiaal belang voor Albert Heijn. Het is een win-win situatie. Onze leveranciers hebben een betrouwbare partner en de zekerheid dat ze een afzetmarkt hebben terwijl onze klanten kunnen genieten van verse producten van de beste kwaliteit. We zetten ons actief in om onze boeren en tuinders te ondersteunen bij het herkennen van consumententrends, het identificeren van kansrijke innovaties en deze vervolgens actief naar onze klanten te brengen.”
Lokale Belgische leveranciers
Inmiddels tellen we ook meer dan 100 Belgische leveranciers. Albert Heijn koopt momenteel onder meer Jonagold appels en Conference peren bij de Belgische fruitteler Tack uit het Waasland. Hiernaast biedt Albert Heijn in de winkels aardbeien aan uit zowel België als Nederland. De witte- en kastanje champignons van Albert Heijn worden geteeld in onder meer Breechamp, één van de zes sites van Banken Champignons. Deze champignons liggen zowel bij Albert Heijn België als Nederland in de winkelrekken.
“Albert Heijn is één van onze belangrijkste klanten en we werken al sinds 2004 nauw met hen samen”, getuigt Jurgen Banken, CEO van Banken Champignons. “We leveren ongeveer 45.000 kg champignons aan Albert Heijn winkels in zowel Nederland als België. Maar onze samenwerking gaat veel verder. Wij overleggen continu over de uitwerking van nieuwe ideeën, en passen ons gamma aan naargelang het seizoen. Ook promoties en de ontwikkeling van nieuwe verpakkingen bespreken we steeds met hen.”
Een gegarandeerde kwaliteit
Voor Albert Heijn is het van groot belang om gedurende het hele jaar een constante kwaliteit te kunnen garanderen aan haar klanten. Zo zijn de voorwaarden die Albert Heijn stelt aan haar telers in verband met bestrijdingsmiddelen strenger dan de internationale norm.
Peter van den Broek van Vogelaar Vredehof is leverancier voor Albert Heijn en werkt nauw samen met lokale fruittelers: “We zijn gespecialiseerd in hardfruit, zoals appelen en peren, en werken al 45 jaar samen met Albert Heijn. We spelen sterk in op kwaliteit, innovatie, verpakking, transport en logistiek. We ondersteunen Albert Heijn op heel wat vlakken; van assortiment over beschikbaarheid tot promotionele activiteiten. Ook met de fruittelers streven we naar een langdurige relatie. Hierdoor kunnen we een constante kwaliteit garanderen aan Albert Heijn, en de telers een afzetmarkt én een marktconforme prijs garanderen.”
Albert Heijn wordt steeds Vlaamser
Albert Heijn is voortdurend bezig met haar assortiment. Door in dialoog te gaan met klanten en leveranciers voegen we steeds producten toe. Wij kopen momenteel voor onze klanten ongeveer 1.500 extra specifieke Belgische artikelen in België in, naast het aantal Belgische producten die we al reeds in ons assortiment hebben in Nederland en Vlaanderen. We werken momenteel met meer dan 100 Belgische leveranciers samen.
Sinds onze start is ook het aantal Belgische producten in Nederland verder aan het stijgen. We hebben net meer dan 700 Belgische producten toegevoegd op ah.nl. De sauzen van Devos Lemmens en de Belgische bieren zijn maar enkele producten die we ook aanbieden in Nederland. Zo worden we steeds Vlaamser, niet enkel in België maar ook in Nederland.
De boer op met de ‘Open Dag’ van Albert Heijn op 11 oktober
Voor wie altijd al eens benieuwd is geweest van waar de verse producten bij Albert Heijn komen, en hoe het er nu juist aan toe gaat bij een teler, organiseert Albert Heijn zaterdag 11 oktober een Open Dag. Kom zelf ervaren hoeveel aandacht, tijd en zorg de boer besteedt aan het maken van verse producten die verkocht worden bij de Albert Heijn winkels in België en Nederland.
Kinderen kunnen nog tot 12 oktober sparen voor 24 verschillende uitdrukkaartjes met boerderijmini’s, waaronder koeien, kippen, kropjes sla en melkbussen. De kaartjes bevatten allerlei leuke weetjes over het boerenleven waarmee kinderen spelenderwijs meer leren over het boerenleven en de herkomst van de verse producten die ze eten.
Iedereen is welkom bij de volgende boeren op de Open Dag van 11 oktober 2014:
- Vegobel, Missestraat 27, 2570 Duffel
- Breechamp, Berkenbroekstraat 2, 3960 Bree
- Tack & Persoon BV, Aststraat 66, 9170 Sint Gillis Waas
- Melkveebedrijf Ingels, Drieselstraat 67, 9041 Oostakker
- Melkveebedrijf Familie Van de Keere, Oude Veldstraat 174, 9080 Zeveneken
- Melkveebedrijf Familie Heirman, Gentsesteenweg 260, 9240 Zele